Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز محمدجواد شاهجویی* :

مهمترین دلیل به تعویق افتادن بهره برداری از پروژه‌ های زیرساختی مورد نیاز کشور که ضامن رشد اقتصادی آن به شمار می‌روند، عدم توفیق در تامین مالی برای احداث و بهره‌ برداری از آنهاست. معضل تامین مالی این پروژه‌ها در حالی به یکی از مهمترین مشکلات پیشروی اقتصاد کشور تبدیل شده که حجم بسیار بالایی از سرمایه های مردمی با هدف کسب سود و به صورت سپرده‌، در اختیار بانک‌ها قرار گرفته است و یا آنکه در بازارهایی غیر مولد همچون بازار سوداگری سکه، طلا، ارز، مسکن و خودرو در حال ایجاد التهاب و نوسان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین می توان ادعا کرد که سرمایه های مردمی در ایران بر خلاف بسیاری از کشورهای دنیا به جای آنکه به سمت بهبود مولفه های اقتصادی هدایت شود، در جهت تیشه زدن به ریشه اقتصاد کشور رهنمون می‌شود. بدون شک، اگر بستری برای ورود سرمایه های مردمی به پروژه های کلان زیرساختی کشور ایجاد گردد و تضامین لازم برای میزان سود پرداختی به مردم، به آنان اعطا شود، جذابیت این نوع از سرمایه‌ گذاری مردم را به مشارکت در احداث پروژه‌ های زیرساختی ترغیب خواهد کرد.

از همین نویسنده:

اما و اگرهای احداث راه‌آهن تهران-آمل سهام صندوق پروژه؛ جایگزینی مناسب برای سپرده بانکی صندوق پروژه، جایگزین انتشار اوراق ایجاد صندوق پروژه‌های زیرساختی به کجا رسید؟ صندوق‌های سرمایه‌گذاری؛ راه خروج پروژه‌های عمرانی از رکود

مردم ترجیح می دهند پول خود را در سپرده‌های بانکی انباشته کنند

با توجه به اینکه فرهنگ بازار سرمایه در ایران هنوز به جایگاه واقعی خود دست نیافته است، هم اکنون مردم ترجیح می‌دهند به جای سرمایه‌ گذاری در بورس، به سرمایه‌گذاری در سپرده های بانکی روی آورند؛ به گونه ای که حتی در زمان اوج فعالیت بورس در سال جاری که شاخص‌کل بورس به قله 2 میلیون واحدی خود رسید، همچنان بسیاری از مردم و سرمایه‌ گذاران ریسک نکرده و علی‍‌رغم سود پایین سپرده‌های بانکی، به واسطه وجود تضمین، سرمایه‌های خود را در این سپرده‌ها انباشته کردند. این در حالی است که بانک‌ها این سرمایه ها را لزوما وارد چرخه‌ مولد اقتصاد نمی‌کنند. بنابراین سرمایه گذار هیچ اطلاعی از محل هزینه کرد سرمایه خود نخواهد داشت و صرفا نرخ تضمین شده بهره‌ بانکی خود را دریافت خواهد کرد.

اگر بسترهای لازم برای سرمایه‌گذاری مستقیم مردم در پروژه های زیرساختی فراهم گردد و مردم اطمینان حاصل کنند که می توانند علاوه بر کف سود تضمینی که مطابق با نرخ بهره سپرده‌ های بانکی است، به سود بیشتر از قبل سود عملیاتی هر پروژه دست یابند، بدون تردید ترجیح می دهند در چنین پروژه‌هایی به عنوان سرمایه‌گذار مشارکت داشته باشند. در مدل تامین مالی مردمی به روش صندوق های سرمایه گذاری پروژه محور، این بستر برای مردم و سرمایه گذاران فراهم می‌شود.

صندوق‌های سرمایه‌ گذاری پروژه محور؛ سود بیشتر در کنار کمک به تکمیل پروژه ها

پروژه های کلان زیرساختی به مبالغ قابل توجهی برای احداث، تکمیل و بهره برداری نیاز دارند که تا امروز وظیفه تامین اعتبار برای آنها، بر عهده بخش دولتی و یا بخش خصوصی با میزان سرمایه بالا بوده است و مردم هیچ گاه نمی توانسته اند با سرمایه های خرد خود به صورت مستقیم در فرآیند ساخت و بهره برداری از این پروژه‌ها مشارکت داشته باشند. در تامین مالی به روش فروش اوراق مشارکت نیز مردم با خرید اوراق بدهی از دولت، اولا به صورت غیرمستقیم در سرمایه گذاری های دولت دخیل می‌شدند و ثانیا، حتی اگر سرمایه های آنها در یک پروژه سودآور اقتصادی انجام می‌شد، چیزی جز سود تضمین شده در سررسید به آنان تعلق نمی گرفت.

تفاوت دیگر صندوق های سرمایه گذاری پروژه محور با روش فروش اوراق مشارکت در آن است که مردم با سرمایه گذاری خود در این صندوق ها در واقع دارایی خریداری می کنند اما در روش فروش اوراق مشارکت، در ازای مبلغ سرمایه‌ گذاری شده به آنان صرفا اوراق بدهی اعطا می‌شود. بنابراین با گذر زمان و تغییر نرخ تورم و یا نوسانات اقتصادی، کسانی که در صندوق های سرمایه گذاری پروژه سهام دار شده اند، دارایی قابل ارزیابی متناسب با نوسانات اقتصادی در اختیار دارند، اما دارندگان اوراق مشارکت صرفا اوراقی در دست دارند که حتی احتمال دارد میزان تورم از ارزش اصل و سود آنها پیشی گرفته باشد. به بیان دیگر سرمایه خریداران اوراق مشارکت، رفته رفته تحلیل می‌رود.

ادامه دارد

* کارشناس حمل و نقل

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: سپرده بانکی سود سپرده بانکی تامین مالی پروژه ها پروژه های زیرساختی سرمایه گذاری در بورس صندوق های سرمایه گذاری پروژه اوراق مشارکت تامین مالی سرمایه ها صندوق ها پروژه ها سپرده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۳۴۰۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شکاف ۱۵ تریلیون دلاری برای تامین زیرساخت های جهانی تا سال ۲۰۴۰

به گزارش خبرگزاری مهر رئیس گروه بانک توسعه اسلامی گفت: جهان به راه‌حل‌های بلندمدت و پروژه‌های زیرساختی پایدار نیاز دارد، زیرا شکاف تأمین مالی زیرساخت‌های جهانی تا سال ۲۰۴۰ حدود ۱۵ تریلیون دلار برآورد می‌شود.

محمد الجاسر در نشست سالانه بانک و رویداد جشن طلایی در ریاض پایتخت عربستان سعودی گفت که تأمین مالی این پروژه‌های زیرساختی پایدار، مستلزم تغییر پارادایم است.

وی گفت: مکانیسم‌های سنتی تأمین مالی عمومی برای برآوردن تقاضای رو به رشد برای پروژه‌های زیربنایی مناسب نیست و جهان برای رسیدگی به این چالش‌ها و بودجه کافی برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، نیاز به رویکردی جدید دارد.

الجاسر بیان کرد: این جایی است که بانک اسلامی به‌عنوان پرتویی از نور ظاهر می‌شود و اصول مبتنی بر دارایی و اشتراک ریسک آن کاملاً با نیازهای کشورهای کمتر توسعه یافته برای پروژه‌های زیرساختی بلندمدت هماهنگ است.

رئیس گروه بانک توسعه اسلامی افزود: «علاوه بر این، بانک اسلامی با تاکید بر مسئولیت زیست محیطی، کاملاً در موقعیتی است که از این تلاش‌ها حمایت کند».

همچنین یادآوری کرد که در پنج دهه گذشته، بانک از امور مالی اسلامی دفاع کرده است. او می‌گوید استراتژی ما حول محور ایجاد مشارکت‌های قوی، تقویت بازارهای مالی و توانمندسازی بخش خصوصی است.

رئیس گروه بانک توسعه اسلامی معتقد است که جهان بر سر تقاطع ایستاده است. همه‌گیری کووید -۱۹ آسیب‌پذیری‌ها را در زیرساخت‌ها آشکار و منابع عمومی را تخلیه کرد همچنین پیشرفت توسعه را معکوس کرد.

الجاسر گفت: «یک سوم کشورهای کم‌توسعه‌یافته در حال حاضر بدتر از دوران پیش از همه‌گیری هستند. بدون اقدام فوری، چشم‌انداز توسعه آنها می‌تواند بدتر شود».

همچنین تاکید کرد کشورهای کمتر توسعه یافته دارای پتانسیل اقتصادی فوق العاده در انتظار آزادسازی هستند.

وی با بیان اینکه تقویت سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های اجتماعی و فیزیکی برای کاهش فقر، ارتقای سلامت و آموزش و ایجاد اشتغال کلیدی است، افزود: این مورد تاب‌آوری در برابر شوک‌های آینده مانند همه‌گیری و تغییرات آب‌وهوایی را تقویت می‌کند.

کد خبر 6090673 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • رکورد وصول مطالبات صندوق توسعه ملی شکسته شد
  • شکاف ۱۵ تریلیون دلاری برای تامین زیرساخت های جهانی تا سال ۲۰۴۰
  • برات الکترونیک چیست؟ | روش جدید برای تامین مالی فعالان اقتصادی
  • چقدر وام بدون ضامن پرداخت شد ؟
  • راه‌اندازی فاز دوم کارخانه فولاد بافت مصداق«جهش تولید با مشارکت مردم» است
  • استفاده از ابزار‌های نوین در کنترل نظام بانکی کشور
  • چقدر وام بدون ضامن پرداخت شد؟
  • نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت
  • بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خرد مردمی برای توسعه پیشران‌های اقتصادی کشور